TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ ÜYESİ HÜSEYİN BİRİNCİ’NİN, “DÜNYA KENDİ TARİHİNİ ANLATIYOR” ADLI KİTABI YAYINLANDI

04.06.2024



 

DÜNYA KENDİ TARİHİNİ ANLATIYOR

Türkiye Ormancılar Derneği üyesi Hüseyin BİRİNCİ’nin, “Dünya Kendi Tarihini Anlatıyor” adlı kitabı Say Yayınlarından yayınlandı. Trabzon Sürmene doğumlu BİRİNCİ; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği bölümünden 1971 yılında mezun oldu. Kamu sektöründe ağaçlandırma, erozyonu kontrol, toprak muhafaza, mera ıslahı, havza yönetimi, silvikültür, fidan üretim hizmetlerinde bulundu. Dünya Bankası’nca Lyon’da Jean Moulin University tarafından düzenlenen “Toprak ve Su Yönetimi Programı”na katıldı. Emekli olduktan sonra özel sektörde fidanlık, peyzaj ve inşaat firmalarında, yöneticilik ve koordinatörlük görevlerinde bulundu. Alan geliştirme, rekreasyon, park-bahçe peyzajı, proje ve uygulamaları yaptı.

Hüseyin BİRİNCİ “Dünya Kendi Tarihini Anlatıyor” kitabında; “Dünya’dan İnsana Sitem Mektubu” ile başlıyor ve evrenin oluşumu, büyük patlama ve yaşamın başlangıç hikayesinden, insan soyunun yükselişine uzanan süreçte Dünyamızda bir kiracı gibi yaşamakta olduğumuzu hatırlatarak, onu anlamadıkça sevip sahiplenemeyeceğimizin altını çiziyor.

“Tanırsan seversin. İnsanı tanırsan; bitkileri, hayvanları tanırsan, bunların yeryüzünde yer alışlarının hikayelerini bilecek kadar tanırsan onları seversin. Yeryüzünü, Dünya’yı, bulutları tanırsan seversin. Çevrendeki birkaç ağacın, çalının, çiçeğin adını biliyorsan yanlarından her geçtiğinde onlara selam veresin gelir. Dağları gördüğünde, bırakın ağacı, bitkiyi, üzerlerinde ot bile olmayan kayalıkları da sevmeye başlarsın.” diyen BİRİNCİ; “Tanımak ile başlıyor sevmek. Evrenimizi, Dünyamızı, ülkemizi, yaşadığımız yeri, insanı ve tüm canlıları. Ve bunların tamamının birbirleri ile olan ilişkilerini…” ifadeleri ile de tanımanın ve bilmenin önemine vurgu yapıyor. BİRİNCİ bu kitabı ile tanımak ve bilmek için evrenin keşfedilmesi, sorgulanması gereken ilişki ve etkileşimlerini kavramamıza yardımcı oluyor.

“Dünya Kendi Tarihini Anlatıyor” kitabı evrenin, Dünya’nın ve insanın öyküsünü bir nefeste okumak isteyenler için.