Vahşi Madenciliğe Karşı Mücadele Verenlere Selam Olsun

11.10.2024

Vahşi Madenciliğe Karşı Mücadele Verenlere Selam Olsun

Perşembe Yaylası olarak bilinen alanda, Ordu ili, Korgan ilçesi, Beypınarı ve Terzili mahallelerinde başlatılan altın maden işletmeciliği için maden arama ve sondaj çalışmalarına karşı Ordu Çevre Derneği, Ordu Sağlıklı Yaşam ve Eğitim Derneği ile Derneğimizin Ordu-Giresun temsilciliği olarak mücadeleye başlanmış; Ordu Çevre Derneği tarafından Ordu İdare Mahkemesine dava açılmış, dava sürecine Derneğimiz de müdahillik başvurusu yapmış idi.

Derneğimizin Bilim Kurulu üyeleri ve uzman akademisyenlerden oluşan heyet tarafından 21-23/07/2024 tarihlerinde alanda incelemeler yapılarak rapor düzenlenmiş ve dava dosyasına sunulmuş idi.

Doğal çevre ve yeraltı su kaynakları üzerinde kalıcı hasarlara neden olabilecek, özellikle doğal güzellikleriyle ünlü Perşembe Yaylası’nın ekosistemini olumsuz etkileyecek olan madencilik faaliyetinin durdurulması için verilen mücadelede, ilk sevindirici haber geldi.

Taşzemin Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. uhdesinde bulunan S:202201081 numaralı IV. Grup Maden Arama Ruhsatına kapsamında talep edilen sondaj çalışmaları ve yol yapımı için 14,92 Hektarlık maden arama izninin “Uygun Olduğuna” dair Ordu Valiliği 22.07.2024 tarih ve E:….15016932 sayılı olur ile onaylanan Ordu İl Mera Komisyonunun 05.07.2024 tarih ve 2024/14 sayılı kararının yürütmesi; Ordu İdare Mahkemesinin 07.10.2024 tarihli kararı ile durdurulmuştur.

Toprağımıza, suyumuza, meramıza, ormanımıza, yaylamıza sahip çıkmak için halkın tepkisinin giderek artması ve çevresel kaygıların büyümesiyle birlikte, bu projenin gelecekteki durumunu Derneğimiz de yakından izlemeye devam edecektir.