Yönetim Kurulumuzca, Derneğimizin Yangın Uzmanlar Gurubunun katılımı ile 12-13 Şubat 2022 tarihlerinde Antalya’da orman yangınları konusunda bir çalıştay gerçekleştirmiştir.
Çalıştay öncesinde, 2021 Temmuz ayında Taşağıl’da yanan orman alanlarına gidilerek, sahada yapılan çalışmalar gözlemlenmiştir. Yanan alanlarda üretim faaliyetlerinin dikili satış yöntemi ile özel şirketlere ihaleyle yaptırıldığı, kesimlerin halen devam ettiği, halihazırda alanın ancak yarısının boşaltılabildiği, kalan kısımlarda herhangi bir çalışma yapılmadığı, güney bakılarda kızılçam tohumlarında çimlenmelerin başladığı görülmüştür.
Yangın Çalıştayı, Derneğimiz Genel Başkanı A. Hüsrev Özkara’nın açış konuşmasıyla başlamış olup sonrasında orman fakültelerinde görevli bilim insanı üyelerimiz ile yangın konusunda uzman üyelerimizce;
- Orman yangını öncesi yapılacak çalışmalar,
- İklim değişikliğinin orman yangınlarına etkisi,
- Orman yangınlarının biyoçeşitlilikle ilişkisi,
- Orman yangınlarında orman köylüsünün dünü ve bugününün değerlendirilmesi,
- Orman yangınlarının raporlama teknikleri ve orman yerleşim arakesiti çalışmalarının önemi,
- Akdeniz tipi ekosistemlerde yangın sonrası restorasyon,
- Orman yangınlarından sonra erozyon kontrol önlemleri,
- Orman yangını planı temel esaslarının belirlenmesi (Manavgat yangını örneği),
- Orman yangınları sorunları,
- Orman yangınları müdahale unsurları
konularında sunumlar ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Çalıştayın ikinci gününde dört çalışma grubu oluşturularak, her grupça ayrı ayrı; orman yangınlarının genel değerlendirilmesi, alınacak önlemler, yangın çıkmadan önce, yangın devam ederken ve yangın sonrasında Derneğimiz birimlerince ve yangın uzmanlarınca yapılması gereken faaliyetlerle ilgili hususular görüşülmüş ve öneriler hazırlanarak sunulmuştur.
Özellikle son yıllarda yaşanılan iklim değişikliğinin de etkisiyle, sayı ve miktar olarak giderek artan orman yangınları 2021 yılında pik yapmıştır. Yangına hassas bir toplum yaratılabilmesi için halkın, yerel yönetimler (özellikle belediyeler) ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hayata geçirilecek eğitim çalışmaları ile bilgilendirmesi ve bilinçlendirilmesi önem taşımaktadır. Bu kapsamda eğiticilerin eğitimi konusu öncelik arz etmektedir.
Derneğimizce orman yangınlarını izleme ve değerlendirme çalışmaları düzenli olarak yapılacak ve kamuoyu her ayın başında yazılı ve görsel medya ile sosyal medya aracılığıyla bilgilendirilecektir.
Çalışma guruplarınca belirlenen öneriler, Derneğimizce oluşturulacak bir komisyonca değerlendirilip hayata geçirilmek üzere bir yol haritası hazırlanacak ve eğiticilerin eğitimi kitabı kamuoyu ile paylaşılacaktır.